ΖΩ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ

Facebook Twitter YouTube TELEGRAM viber Κλήση Skype ή 697-1792624

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΩΜΕΓΑ-3

Η συστημική φλεγμονή είναι ένας πρωταρχικός παράγοντας στην ανάπτυξη και την πρόοδο πολλών χρόνιων νόσων που κυμαίνονται από καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, ως διαβήτη, άνοια, και καρκίνο.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα ότι ο κίνδυνος από τους αυτές τις νόσους έχει αυξηθεί δραματικά, καθώς οι ασθένειες που προκαλούν οι χημικοί αγγελιοφόροι συνεχώς κυκλοφορούν σε όλο το σώμα, ως αποτέλεσμα των χαμηλών επιπέδων φλεγμονής. Αυτοί οι αγγελιοφόροι ή κυτοκίνες μπορεί να είναι σωτήρια σε περίπτωση κοπής ή έγκαυματος, αλλά όταν κυκλοφόρούν ως αποτέλεσμα της κακής διατροφής και του τρόπου ζωής, προκαλούν αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, διαταραχή ορμονών, και την ασθένεια.
Οι επιστήμονες έχουν επίγνωση από το 1950 για τα οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, καθώς ήταν γνωστό ότι μπορούν να βοηθήσουν σε δερματικά εξανθήματα όπως η ψωρίαση και το έκζεμα. Για τις τρεις τελευταίες δεκαετίες, η μεγάλη αλυσίδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματική στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και καρδιακής προσβολής. Για πρώτη φορά, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο έχουν δημοσιεύσει αποδεικτικά στοιχεία στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών και εξηγούν τον ακριβή μηχανισμό που ασκείται από τα ωμέγα-3 λιπαρά για τη μείωση της φλεγμονής και κίνδυνος ασθενειών σε κυτταρικό επίπεδο.

Τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA και EPA μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά περισσότερο από 80%.
Πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι οι χρόνιες παθήσεις και η πρόωρη γήρανση είναι φυσικά φαινόμενα που έρχονται με την πάροδο του χρόνου. Μια πληθώρα των σημερινών έρευνών επιβεβαιώνουν ότι τίποτα δεν θα μπορούσε να είναι μακρύτερα από την αλήθεια. Εκτός από  υπερ-θρεπτικά συστατικά (όπως η ρεσβερατρόλη, η κουρκουμίνη και βιταμίνη D), που μειώνουν την πρόωρη γήρανση, οι ερευνητές δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition και Κλινικής Καρδιολογίαςτεκμηριωμένα στοιχεία ότι τα ευεργετικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από διαιτητικές πηγές ή συμπληρώματα μειώνουν τον συνολικό κίνδυνο από πρόωρο θάνατο. Τα μακράς αλυσίδας λιπαρά ομέγα-3, DHA και EPA έχουν μια βαθιά επίδραση στην καρδιά και τον εγκέφαλο για τη βελτίωση χρόνιων ασθενειών που φέρνουν έναν πρόωρο θάνατο σε εκατομμύρια ανυποψίαστους ανθρώπους κάθε χρόνο.
Ένας πλούτος από  έγκριτες μελέτες παρέχουν ισχυρές αποδείξεις ότι τα DHA και EPA λιπαρά οξέα βοηθούν στην πρόληψη της καρδιακής νόσου και αιφνίδιου θανάτου από καρδιακή προσβολή, μειώνουν τα ποσοστά κατάθλιψης και εγκεφαλικού επεισοδίου και την άνοια. Νέα έρευνα δείχνει ότι η υψηλά επίπεδα Ωμέγα-3 στο αίμα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες κατά 85% σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή πριν.

Πρόσφατες έρευνες : Τα ωμέγα-3 ενισχύουν την πληρότητα κατά τη διάρκεια απώλειας βάρους.
25-Ιουν-2008 – Παχύσαρκοι άνθρωποι που λάμβαναν συμπληρώματα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ενώ ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους, βίωναν ένα αίσθημα πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, υποστηρίζει μια νέα μελέτη. «Επιδεικνύουμε ότι τα ωμέγα-3 (ω-3) λιπαρά οξέα μεγάλης αλύσου μπορούν να επηρεάσουν την αίσθηση της όρεξης μεταγευματικά σε εθελοντές κατά τη διάρκεια περιόδου απώλειας βάρους που προκαλείται από περιορισμό της ενεργειακής πρόσληψης», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Dolores Parra στο περιοδικό Appetite.
«Η χρησιμότητα των ω-3 λιπαρών οξέων μεγάλης αλύσου στην διατροφική αντιμετώπιση της παχυσαρκίας πρέπει να διερευνηθεί περισσότερο, μιας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την συμμόρφωση του ασθενή στις αλλαγές των διατροφικών συνηθειών που είναι απαραίτητες στην απώλεια βάρους και στη διατήρησή του». Όταν το 50% των ευρωπαίων και το 62% των αμερικάνων είναι υπέρβαροι, η βιομηχανία τροφίμων αντιδρά σε αυτή την επιδημία και προσανατολίζεται στα ενδεχόμενα προϊόντα για απώλεια βάρους και διατήρηση. Η κατηγορία της απώλειας βάρους και διατήρησης εκτιμάται ότι μπορεί να αξίζει ήδη 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Και φαίνεται ότι τα ω-3 μπορεί να έχουν ένα ρόλο σε αυτό αν περισσότερες έρευνες υποστηρίξουν τα θετικά αποτελέσματα αυτής της μελέτης, που παρουσιάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Navarra, του Πανεπιστημίου της Ισλανδίας και του Πανεπιστημίου College Cork.
Λεπτομέρειες μελέτης.
Οι ερευνητές στρατολόγησαν 232 υπέρβαρους και παχύσαρκους εθελοντές, με μέσο όρο ηλικίας τα 31 χρόνια και ένα μέσο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στα 28,3 κιλά ανά μέτρο στο τετράγωνο και τους κατέταξαν τυχαία σε μια ισορροπημένη υποθερμιδική δίαιτα με συμπληρώματα είτε με χαμηλή δόση (260 mg την ημέρα) είτε με υψηλή δόση (1300 mg την ημέρα) ω-3 για 8 εβδομάδες. Οι μετρήσεις της όρεξης έγιναν τις τελευταίες 2 εβδομάδες της μελέτης. Η κατανάλωση της υποθερμιδικής δίαιτας σε συνδυασμό με την υψηλή δόση ω-3 οδήγησε σε μειωμένη αίσθηση πείνας τόσο αμέσως μετά τα γεύματα όσο και μετά από 2 ώρες. Η ανάλυση σε δείγμα αίματος έδειξε ότι μεγαλύτερη συγκέντρωση ω-3 και μια βελτιωμένη αναλογία ω-3 προς ω-6 λιπαρά οξέα σχετίζεται με μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας, αναφέρουν οι ερευνητές.
«Το πιο σημαντικό εύρημα αυτής της μελέτης είναι ότι οι εθελοντές που κατανάλωναν ένα γεύμα πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα μεγάλης αλύσου αισθάνονταν λιγότερη πείνα και μεγαλύτερη πληρότητα τόσο αμέσως μετά το γεύμα, όσο και 2 ώρες μετά, σε σχέση με τους άλλους συμμετέχοντες που κατανάλωναν γεύμα φτωχό σε ω-3 λιπαρά μεγάλης αλύσου.», γράφουν οι ερευνητές. «Αυτή η παρατήρηση υποδεικνύει ότι τα ω-3 μεγάλης αλύσου συντονίζουν τα σήματα της πείνας».
Source : Appetite. Published online ahead of print 14 June 2008, doi : "A diet rich in long chain omega 3 fatty acids modulates satiety in overweight and obese volunteers during weight loss" Authors: Dolores Parra, A. Ramel, N. Bandarra, M. Kiely, J.A. Martinez, I. Thorsdottir.

Έρευνα: Τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν από τον καρκίνο του δέρματος.
Η κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με την πρώτη κλινική δοκιμή που ερευνά την επίδραση των ιχθυελαίων στην ανοσία του δέρματος των ανθρώπων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και εξέτασε την επίδραση της λήψης ωμέγα-3 λιπαρών σε 79 υγιείς συμμετέχοντες. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘The American Journal of Clinical Nutrition’, και αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση τακτικών δόσεων ιχθυελαίων αυξάνει την ανοσία στο ηλιακό φως.
Μειώνει άμεσα την ανοσοκαταστολή, που επηρεάζει τη δύναμη του οργανισμού να πολεμήσει τον καρκίνο του δέρματος και τη λοίμωξη. Η καθηγήτρια Lesley Rhodes, δήλωσε ότι η έρευνα είναι η πρώτη του είδους της που πραγματοποιείται σε ανθρώπους. Πρόσθεσε ότι η έρευνα προστίθεται σε ενδείξεις ότι το ωμέγα-3 είναι θρεπτική ουσία που δυνητικά προστατεύει από τον καρκίνο του δέματος. Αν και οι αλλαγές που ανακάλυψαν σε κάποιους που έλαβαν ιχθυέλαια ήταν μικρές, υποδεικνύουν ότι συνεχής χαμηλού επιπέδου χημειοπροφύλαξη από τη λήψη ωμέγα-3 λιπαρών μπορεί ενδεχομένως να μειώσει τον κίνδυνο του καρκίνου του δέρματος κατά τη διάρκεια της ζωής κάποιου.
Οι εθελοντές κατανάλωσαν 4 γρ. δόσης ωμέγα -3 λιπαρών- περίπου μιάμιση μερίδα ιχθυελαίου κάθε ημέρα. Στη συνέχεια εκτέθηκαν σε ηλιακό φώς (καλοκαιρινό και στη μέση της ημέρας) στο Μάντσεστερ, για 8, 15 ή 30 λεπτά, χρησιμοποιώντας μηχανή φωτός. Άλλοι συμμετέχοντες έλαβαν placebo πριν εκτεθούν στο φως της μηχανής.Η ανοσοκαταστολή φάνηκε να είναι 50% χαμηλότερη σε όσους έλαβαν ωμέγα -3 και εκτέθηκαν σε φως για 8 και 15 λεπτά σε σύγκριση με εθελοντές που δεν έλαβαν συμπλήρωμα. Στην ομάδα των 30 λεπτών δεν εμφανίστηκε επίδραση ή εμφανίστηκε πολύ μικρή.
Τα συμπεράσματα της έρευνας είναι σημαντικά στη μάχη έναντι του καρκίνου του δέρματος επειδή παλαιότερες έρευνες πάντα έδειχναν ότι τα αντηλιακά συχνά εφαρμόζονται με λάθος τρόπο και χρησιμοποιούνται μόνο σε διακοπές.
Ωστόσο η ερευνήτρια σημειώνει ότι τα ωμέγα-3 λιπαρά δεν είναι υποκατάστατο του αντηλιακού ή της σωματικής προστασίας και θα έπρεπε να θεωρούνται ως επιπλέον παράγοντας προστασίας από το έγκαυμα λόγω έκθεσης στο ηλιακό φως. Πηγές : «The American Journal of Clinical Nutrition». https://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=21384

Τα ω-3 λιπαρά οξέα προστατεύουν και από τον διαβήτη Ι
Η διατροφή που είναι πλούσια σε ψάρια και άλλες πηγές ωμέγα -3 λιπαρών οξέων, παρατηρήθηκε σε έρευνα ότι βοήθησε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη Ι σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό, τα οποία κινδύνευαν να αναπτύξουν τη νόσο.
Όπως σημειώνει στο περιοδικό ‘Journal of the American Medical Association’ ο Jill Norris, τέτοια διατροφή έχει σχετικά μεγάλη επίδραση και τα ευρήματα είναι συναρπαστικά καθώς υποδεικνύουν ότι πιθανόν θα αναπτυχθούν διατροφικές παρεμβάσεις για την αποφυγή του διαβήτη. Ο διαβήτης τύπου Ι αποτελεί την πιο συνήθη μορφή διαβήτη στα παιδιά. Εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζει να προσβάλλει τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.
Κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς τι προκαλεί αυτή την διαδικασία, αλλά η κληρονομικότητα και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η διατροφή, θεωρείται πως παίζουν ρόλο. Αρκετές έρευνες σε ζώα έχουν υποδείξει ότι τα ω-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ψάρι, τα καρύδια και άλλες τροφές πιθανόν να βοηθούν.
Για να εξετάσουν αν τα ω-3 λιπαρά οξέα προσφέρουν δυνητικά προστατευτικό αποτέλεσμα, ο Νorris και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, στο Ντένβερ, εξέτασαν 1.770 παιδιά μεταξύ του 1994 και του 2006 που βρίσκονταν σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη λόγω γενετικών τεστ ή γιατί είχαν γονέα ή αδερφό με διαβήτη Ι.
Ζητήθηκαν στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών και εξετάζονταν κάθε χρόνο σχετικά με την ανάπτυξη αντισωμάτων που επιτίθενται σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας. Τα αντισώματα αυτά θεωρούνται ισχυρή ένδειξη για επικείμενο διαβήτη Ι. Από τα παιδιά που έλαβαν μέρος στην έρευνα, αντισώματα ανέπτυξαν τα 84. Συνολικά, τα παιδιά που έτρωγαν πολλές τροφές πλούσιες σε ω-3 είχαν κατά 55% χαμηλότερες πιθανότητες για αυτοανοσία των νησιδίων, στο πάγκρεας. Ο ερευνητής δήλωσε ότι αυτή είναι η πρώτη έρευνα που δείχνει ότι όλα τα ω-3 λιπαρά βοηθούν και όχι μόνο τα ψάρια. Για να σιγουρευτούν οι ερευνητές ότι κατέγραφαν με ακρίβεια την πρόσληψη τροφών των παιδιών, εξέτασαν το αίμα 244 παιδιών για την ύπαρξη ω-3 λιπαρών οξέων στις κυτταρικές μεμβράνες. Σε αυτή την ομάδα, παιδιά με ω-3 λιπαρά στις κυτταρικές μεμβράνες είχαν μειωμένο κίνδυνο για αυτοανοσία των νησιδίων του παγκρέατος κατά 37%.
Ο ερευνητής πιστεύει ότι είναι νωρίς ακόμα για να γίνουν συστάσεις καθώς πρέπει να μελετηθούν και άλλοι πληθυσμοί, αλλά θεωρεί πως τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά. Τα ω-3 λιπαρά παρεμβάλλονται στα ένζυμα που παίζουν ρόλο στη φλεγμονή, η οποία είναι πιθανός παράγοντας που οδηγεί σε διαβήτη Ι. Παγκοσμίως, τουλάχιστον 194 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη, ενώ ο Π.Ο.Υ προβλέπει ότι ο αριθμός θα αυξηθεί σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια μέχρι το 2025. Οι περισσότεροι από αυτούς εμφανίζουν διαβήτη ΙΙ, ο οποίος σχετίζεται με τη φτωχή διατροφή και την έλλειψη άσκησης. Πηγές : ‘Journal of the American Medical Association’

Δεν υπάρχουν σχόλια: